Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η εκκλησία της Παναγίας Χαρδακιώτισσας στη κατεχόμενη Κυθρέα της επαρχίας Λευκωσίας -


web statistics


Εικόνα Παναγίας Χαρδακιώτισσας (16ος αι.) - Icon of Panagia Chardakiotissa (16th cen.)

Η κατεχόμενη από τους Τούρκους κωμόπολη της Κυθρέας ανήκει στην επαρχία της Λευκωσίας και βρίσκεται δώδεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Λευκωσίας στη γεωγραφική περιφέρεια της Μεσαορίας. Είναι κτισμένη στις νότιες υπώρειες του Πενταδακτύλου, με τα βόρεια σύνορα της να ταυτίζονται με τα σύνορα των επαρχιών Λευκωσίας και Κερύνειας.
Στην Κυθρέα υπάρχουν πολλές εκκλησίες. Μια από αυτές τις εκκλησίες είναι και η εκκλησία της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας η οποία κτίστηκε κοντά σε παλαιότερη εκκλησία που έπαψε να λειτουργεί. Ο ναός είναι μονόκλιτος σταυρεπίστεγος με έξι εγκάρσια κλίτη, κυλινδρική αψίδα και καμπαναριό. Κτίστηκε με εθελοντική εργασία των ενοριτών από το 1878 και τελείωσε σε 16 χρόνια. Εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύριλλο το 1912. Σήμερα χρησιμοποιείται ως τζαμί από τους Τούρκους.
Στην εκκλησία της Παναγίας της Χαρδακιώτισσας βρισκόταν η αργυρεπίχρυση εικόνα της Παναγίας έργο του Ιωαννίνιου Αρχιμανδρίτου το 1814. Η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε στην Κυθρέα από την Κωνσταντινούπολη από κάποιο Χορδάκη που πιθανό σ' αυτό να οφείλεται η ονομασία Χαρδακιώτισσα ή Χορδακιώτισσα. Η εικόνα διασώθηκε από τον επίτροπο Μιχαήλ Κυριάκου και μεταφέρθηκε στην προσφυγιά κατά την εισβολή του 1974 και τον εκτοπισμό. Κατά τη συντήρηση της εικόνας στο εργαστήρι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής βρέθηκε κάτω από το κάλυμμα μια άλλη εικόνα. Εκείνη της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του 16ού αιώνα, και φυλάσσεται σήμερα στον Ιερό ναό της Παναγίας στην Παλλουργιώτισσα.

Η Παναγία η Χαρδακιώτισσα πανηγύριζε στις 2 Φεβρουαρίου

Εκκλησία Παναγίας Χαρδακιώτισσας στη Κυθρέα
PHGH.
NOCTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου