Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΠΟΥΣΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ «ΣΠΙΤΗ» ΤΗΣ


web statistics


kiliseΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα καταπληκτικό γεγονός που ερμηνεύτηκε σαν ένα θαύμα της Παναγίας της Καπουσού, (Πορταΐτισας), στην πόλη Talas της επαρχίας της Καισάρειας της Καππαδοκίας, στην Τουρκία, έφερε πριν από λίγους μήνες στην δημοσιότητα η πρώτη σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδα Ζαμάν.
Σύμφωνα με την ίδια την τουρκική εφημερίδα, στην πόλη αυτή που πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών κατοικούνταν σχεδόν αποκλειστικά από ελληνορθόδοξους χριστιανούς αλλά τουρκόφωνους, δηλαδή ο γνωστοί Καραμανλήδες, είχε κτιστεί από το 1886 ένα περικαλλής ορθόδοξος χριστιανικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία την Πορταΐτισα στα καραμανλίδικα » Παναγία Καπουσού». Να σημειώσουμε εδώ ότι όπως είναι γνωστό τα καραμανλίδικα ήταν μια τοπική τουρκογενής διάλεκτος που μιλούσαν οι Ρωμιοί χριστιανοί σε κάποιες περιοχές της Καππαδοκίας αλλά γράφονταν με το κλασικό ελληνικό αλφάβητο.
Ο ναός αυτός μετά την αποχώρηση των χριστιανών μετατράπηκε σε τζαμί αλλά κράτησε σαν ένα πολύτιμο κειμήλιο ένα μαρμαρόδετο ιερό ευαγγέλιο που ήταν γραμμένο στην καραμανλίδικη διάλεκτο. Το ελληνορθόδοξο αυτό κειμήλιο που σύμφωνα με τους ίδιους τους Τούρκους ήταν 125 ετών, πριν από δέκα χρόνια κλάπηκε από κάποιους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά χρήματα εξ αιτίας της μεγάλης ιστορικής του αξίας.
Φαίνεται όμως πως η Παναγία η Καπουσού δεν άφησε σε ησυχία τους κλέπτες αυτού του κειμήλιου και παρά του ότι πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια αφού δεν μπόρεσαν να το αξιοποιήσουν αποφάσισαν τελικά να το επιστρέψουν. Έτσι  πριν από λίγο καιρό, έκπληκτοι οι μουσουλμάνοι πιστοί που έρχονταν στο τζαμί για την προσευχή αντίκρισαν το ιερό αυτό κειμήλιο να βρίσκετε μπροστά στην κεντρική πύλη του τζαμιού. Αμέσως ειδοποιήθηκε η τοπική διεύθυνση Βακουφιών της Καισαρείας και ο υπεύθυνος έπαρχος αφού έμεινε άναυδος από το θάυμα, με μια μικρή τελετή το τοποθέτησε ξανά σε ένα επιλεγμένο μέρος μέσα στον ιερό ναό που τώρα είναι μουσουλμανικό τέμενος.
Εντυπωσιακή είναι η ανάγνωση του εξωφύλλου του ιερού αυτού κειμηλίου γραμμένη στα καραμανλίδικα που αναφέρει το έτος ιδρύσεως του ναού της Παναγίας της Καπουσού και τον τότε μητροπολίτη Καισαρείας, Ιωάννη, που έκανε τα θυρανοίξια του ελληνορθόδοξου χριστιανικού ναού της πόλης Ταλάς επί εποχής του Σουλτάνου Αμπντούλχαμίτ.
Ευλογημένη η χάρη της που εκδηλώθηκε τόσο φανερά σε ένα ισλαμικό περιβάλλον!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας- Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου