Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η εικόνα της Παναγίας της Σικελιώτισσας του Ντιβνογκόρσκ


web statistics


Εικόνα 4 από 101
Η ιερά εικόνα της Παναγίας της Σικελιώτισσας φυλάσσεται στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ντιβνογκόρσκ της Ρωσίας. Την επωνυμία «Σικελιώτισσα» έλαβε από τον τόπο προελεύσεώς της, εφόσον, κατά την παράδοση, δύο ευσεβείς Έλληνες μοναχοί, ο Ξενοφών και ο Ιωάννης, τη μετέφεραν από τα θεία υψώματα της Σικελίας, πιθανώς κατά τα τέλη του 15ου αιώνα μ.Χ. Οι δύο γέροντες ίδρυσαν μονή εκεί που ο  ποταμός Δον συναντάτε με τον ποταμό Τίκα Σόσνα και έζησαν μέχρι της αποπερατώσεώς της στα σπήλαια των ασβεστογενών βράχων της λοφώδους εκείνης περιοχής,όπου έφτιαξαν ένα μικρό εκκλησάκι(Σήμερα εκεί βρίσκεται ναός του Αγ.Ιωάννου του Προδρόμου)
Επί της εικόνος αναπαριστάται η Θεοτόκος καθήμενη επί νεφελών να κρατά λευκό ανθισμένο κρίνο στο δεξί της χέρι και το Θείο Βρέφος με το αριστερό αυτής καθήμενο στα γόνατά της. Το Βρέφος κρατά με τη σειρά του κρίνο στο αριστερό χέρι και ευλογεί με το δεξιό. Γύρω από την κεφαλή της Παναγίας αναπαρίστανται οκτώ άγγελοι σε στάση ικεσίας και γονυκλισίας. Άνωθεν της κεφαλής της Θεοτόκου ιστορείται το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς.
Προσκυνητές κατευθύνονται προς τον ναό του σπηλαίου(τέλη 19ου αιώνα)πηγή

Γκραβούρα του σπηλαίου(19ος αιώνας)

Η εικόνα της Παναγίας έχει επιτελέσει πολλά θαύματα και τιμάται(5 Φεβρουαρίου) ιδιαίτερα από το έτος 1831 μ.Χ., οπότε και κατέπαυσε θαυματουργικά την επιδημία χολέρας.

ΠΗΓΗ.PROSKYNITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου