Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παναγία - Η Άνοιξη στον καύσωνα της καθημερινότητας μας


web statistics

του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου
Είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι στην γλυκιά μας Πατρίδα, την Ελλάδα μας, έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα, ένα φως που κυλάει πάνω στα πρόσωπα και τα πράγματα και τους προσδίδει ένα χάδι εορτής. Μέσα στην καλοκαιρινή φύση, η οποία από κάθε σημείο εκπέμπει ευωδία και φως, με αναστάσιμη φωταύγεια και πνευματική ευφροσύνη εορτάζει η Εκκλησία μας την ιερά και ευκλεή μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και καλεί όλους μας να καταυγασθούμε σʼ αυτό το πανηγύρι της αιωνίου χαράς. Η Παναγία μας είναι «η μετά θάνατον ζώσα», που σώζει πάντοτε, «αεί την κληρονομίαν της», δηλαδή όλους εμάς που συναποτελούμε την Εκκλησία του Χριστού. Η εορτή της ενδόξου Κοιμήσεως της Παναγίας είναι μία ελπίδα ζωής. Γιορτάζουμε την άνοιξη μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού.

Διερωτώμαι όμως αδελφοί μου: Σε μία κοινωνία που εξέλειψε η ελπίδα, που εξέλειψε η διάθεση και η αγάπη για την ζωή, που οι αυτοκτονίες, ο φόβος, η ανασφάλεια, η ανεργία αλλοτριώνουν τον παρόντα βίο, παραμορφώνοντάς τον σε βίο «μεστό ταραχής και θορύβων» πόσο η καθαρότητα, η αγιότητα της Παρθένου Μαρίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο, για όλους εμάς; Σε μία κοινωνία τόσο έντονης εικονικής εμπειρίας, αισθήσεων και παραισθήσεων, όπου ενώ γύρω και ανάμεσά μας κατέρρευσαν οι τεχνητοί «παράδεισοι», εμείς συνεχίζομε να μετρούμε τις επιτυχίες μας στον κόσμο της τεχνολογίας και επιστήμης, αρνούμενοι να λογαριάσομε την εσωτερική μας καθίζηση.

Σε μία κοινωνία, όπου ενώ ξέρομε τι φαινομενικά κερδίσαμε, συνειδητά αγνοούμε το τι αληθινά χάσαμε, καθώς οι πάσης φύσεως κατασκευαστές-μαστροχαλαστές της σύγχρονης ζωής μας έμαθαν να την μετράμε μόνο με τεχνολογικά κριτήρια, υιοθετώντας άκριτα και αβασάνιστα έναν τρόπο ζωής που αναζητά τις εύκολες λύσεις, που επιλέγει να ζει στο χάος μιας σύγχυσης αξιών και ιδεών. Εάν όντως μία τέτοια κοινωνία δημιουργήσαμε και χτίσαμε, τότε είναι σίγουρο πως η μεγάλη ημέρα και εορτή της Παναγίας μας, το «Πάσχα» του καλοκαιριού έχει ιδιαίτερη σημασία, αξία και σπουδαιότητα. Για τον τόπο, την Πατρίδα μας, τον κόσμο όλο. Αρκεί να πιστέψομε ότι η Παναγία Μητέρα μας είναι ελπίδα ζωής, είναι η άνοιξη μέσα στον καύσωνα της καθημερινότητάς μας. Στις δύσκολες, οριακές ώρες της ζωής και του Έθνους μας, ας θυμούμαστε, τα λόγια ενός σύγχρονου Ορθόδοξου στοχαστή:

«Οι Χριστιανοί πάνω στην ελπίδα και τον αγώνα τους ασκούνται και μαθαίνουν να ελπίζουν, και ελπίζοντας να δρουν περισσότερο. Η ελπίδα τους είναι ακριβή, φωτισμένη και συναρπαστική. Με το μέτρο αυτής της ελπίδας κλονίζουν τη σιγουριά αμετακίνητων καταστάσεων και απομυθεύουν τις αρνητικές μονιμότητες, τα αυτονόητα και τα είδωλα της ζωής, και συντελούν στο να κρατιούνται η ζωή και η ιστορία ανοιχτές για νέες κατακτήσεις, απρόοπτες και απροσδόκητες».

Καλή Παναγία αδελφοί μου! Καλή δύναμη στις δυσκολίες των καιρών μας.
Amen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου