Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Γιατί τιμάμε την υπεραγία Θεοτόκο (του οσίου Θεοφάνη του Έγκλειστου).


web statistics




«Με ρώτησε παλαιότερα κάποιος: ‘’Γιατί τιμάμε τόσο πολύ την Υπεραγία Θεοτόκο; Γιατί την τιμάμε όχι μόνο περισσότερο απ’ όλους τους αγίους, αλλά και από τους αγγέλους και τους αρχαγγέλους;’’.

Του απάντησα ότι ούτε οι άγγελοι ούτε οι αρχάγγελοι, ούτε τα Χερουβίμ ούτε τα Σεραφείμ είχαν τόσο στενή και ουσιαστική συμμετοχή στο έργο της Σωτηρίας μας, όσο η Μητέρα του Θεού.

Το έργο της Σωτηρίας μας ονομάζεται ‘’ένσαρκος οικονομία’’. Έπρεπε ο Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, να προσλάβει την ανθρώπινη φύση. Χωρίς αυτή την πρόσληψη δεν θα μπορούσε να οικοδομηθεί η σωτηρίας μας.

Ο Υιός και Λόγος του Θεού έλαβε την ανθρώπινη φύση από την Αειπάρθενη Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος και την επισκίαση της δυνάμεως του Υψίστου Θεού. Οι άγγελοι και οι αρχάγγελοι υπηρέτησαν στην θεία ενσάρκωση χωρίς όμως να συμμετέχουν ουσιαστικά σε αυτή. Ενώ η Μητέρα του Θεού εισέρχεται ουσιαστικά στο έργο της θείας σαρκώσεως. Για αυτό την τιμάμε περισσότερο απ’ όλα τα κτίσματα.

Τι κάνουμε όταν κοινωνούμε; Παίρνουμε μέσα μας το άχραντο Σώμα και το τίμιο Αίμα του Χριστού. Και αυτό από πού προέρχεται; Από την Υπεραγία Θεοτόκο.

Είθε ο νους σας και η καρδιά σας να μελετούν την συμμετοχή της στο έργο της Σωτηρίας και να την εξυψώνουν περισσότερο από κάθε υλικό ή άυλο πλάσμα του Θεού».

(Από επιστολή του οσίου Θεοφάνη, Απάνθισμα Επιστολών, σελ. 83)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου