web statistics
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ο «Ένσαρκος Λόγος»(9 Μαρτίου)
Η εικόνα της Παναγίας πήρε την ονομασία ''Αλμπαζίν''από το φρούριο Αλμπαζίν το οποίο έφτιαξε στα 1650 κοντά στον ποταμό Αμούρ(φυσικό σύνορο της Ρωσίας με την Κίνα) ο Καζάκος ηγεμόνας Ιερόθεος Χαμπάροβ,κοντα στον ποταμό Αμούρ.Οι καζάκοι ήρθαν στην περιοχή τον 17ο αιώνα.Εκεί ζούσαν ειδωλολατρικοί πληθυσμοί.
Οι Κινέζοι επιτέθηκαν στην περιοχή στις 24 Μαρτίου 1652.Με συνεχείς επιθέσεις μέχρι το 1658 κατάφεραν τελικά να κάψουν το Αλμπαζίν και να πάρουν στην Κίνα πολλούς αιχμαλώτους.'Ηθελαν η συγκεκριμένη ζώνη να ερημοποιηθεί.
Στα 1665 ωστόσο αποφάσισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή οι Ρώσοι και ξαναέκτισαν το Αλμπαζίν.Έστειλαν εκεί τον ιερομόναχο Ερμογένη από την Μονή της Αγίας Τριάδος του Κίρενσκ.Μαζί του έφερε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ''ο Ένσαρκος Λόγος''.Το 1671 έχτισε ένα μοναστήρι όπου τοποθέτησε την εικόνα.Επίσης χτίστηκαν άλλες δύο εκκλησίες.
Το έδαφος στην περιοχή ήταν πολύ γόνιμο και το Αλμπαζίν έγινε ο σιτοβολώνας όλης της Ανατολικής Σιβηρίας.Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονο.Έστειλε στην περιοχή στρατιωτική ενίσχυση,ενω για την πνευματική τροφή του λαού έστάλησαν αρχιμανδρίτες και ιερείς.Οι ντόπιοι κάτοικοι άρχισαν σιγά-σιγά να αφομοιώνονται από τους Ρώσους,ενώ πολύ από αυτούς άρχισαν να βαπτίζονται χριστιανοί.Μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Χαντιμούρ και ο γιός του Κατάνα,οι οποίοι πήραν το όνομα Πέτρος και Παύλος αντίστοιχα.
Στις 10 Ιουλίου 1685,15000 Κινέζοι επιτέθηκαν στο Αλμπαζίν.Οι 450 ρώσοι στρατιώτες αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν παίρνωντας μαζί τους και την εικονά της Παναγίας.Οι Κινέζοι όμως δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τον σκοπό τους εως τέλους.Στην προσπάθειά τους να κάψουν τις καλλιέργειες με τα σιτηρά οι στρατιώτες τράπηκαν σε άτακτη φυγή παρά τις διαταγές των ανωτέρων τους.Το παραπάνω γεγονός θεωρήθηκε ως θαυμαστή επέμβαση της Παναγίας.
Στις 20 Ιουλίου οι Ρώσοι επέστρεψαν.Το 1690 όμως η περιοχή έπεσε στα χέρια των Κινέζων για μία μακρά χρονική περίοδο.Οι αιχμάλωτοι που μεταφέρθηκαν στην Κίνα συνέβαλαν στην διάδοση του χριστιανισμού και κάποιοι Κινέζοι βαπτίστηκαν χριστιανοί
Οι Ρώσοι επανέκτησαν την περιοχή.Στις 1 Αυγουστου 1850 εγκαινιάστηκε η πόλη Νικολάεβσκ-Αμούρ που χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Αμούρ.Σιγά-σιγά τρεις νέες πόλεις χτίστηκαν.Η μία από αυτές μάλιστα πήρε την ονομασία Μπλαγκοβεσένσκ(δηλ.Ευαγγελισμός από το Μπλαγκοβεστένια).Οι συνθήκες του Αιγκούν(1858)και του Πεκίνγκ(1860)σταθεροποίησαν την κατάσταση στην περιοχή.
Το 1868 ο επίσκοπος Βενιαμίν της Καμτσεάκα μετέφερε την εικόνα από το Σρέτενσκ στο Μπλαγκοβεσένσκ,ενώ το 1885 η 9η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού της ιερής εικόνας.
Μία άλλη απειλή για το Αμούρ εμφανίστηκε το 1900 όταν κινεζικά στρατεύματα έφτασαν στις όχθες του ποταμού Αμούρ.Οι κάτοικοι της πόλης προσευχήθηκαν με θέρμη στην εικόνα της Παναγίας.Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των Κινέζων μία γυναίκα λαμπερή εμφανίστηκε πάνω από τον ποταμό Αμούρ,γεγονός που φόβισε τους Κινέζους οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.
Η εικόνα θεωρείται προστάτιδα των εγκύων και των στρατιωτών.Το 1885 και το 1895 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας προστάτεψε την πόλη από θανατηφόρες επιδημίες.
Η εικόνα λιτανεύεται κατά μήκος των δρόμων της πόλης και μπαίνει και στα σπίτια όσων υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες.Έχουν καταγραφεί πολλά θαύματα της εικόνος της Παναγίας ο ''Ένσαρκος Λόγος'',γνωστά σε όλη την επαρχία της Καμτσεάκας.
ΠΗΓΗ.ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου