Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος


web statistics

  
Η Παναγία λατρεύεται ολοχρονίς  σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με βαθιά  αισθήματα  κατανύξεως σε κάθε περιοχή του τόπου μας,  όπου οι χριστιανοί μας έχουν  δώσει και από  ένα διαφορετικό όνομα στην Θεοτόκο.
Αυτή η ανάγκη των πολλών και διαφορετικών ονομάτων  πηγάζει αρκετές φορές από την ιστορία της κάθε περιοχής ή  άλλοτε από κάποια θαυματουργή εικόνα και τέλος ίσως από την ανάγκη των πιστών κάθε γωνιάς της πατρίδας  μας, να έχει τη "δική" του Παναγιά φύλακα- άγγελο του τόπου του.
Μερικά από τα ονόματα της Παναγίας μας είναι τα εξής:
Τριχερούσα, Γοργοϋπήκοος, Βρεφοκρατούσα, Εικοσιφοίνισσα, Παναγία η Κεριώτισσα, Παναγία η Εκατονταπυλιανή, Παναγία η Γαλατιανή, Παναγία η Χρυσισκαλίτισσα, Παναγία η Σουμελά, Παναγία Tσοπάνων, Παναγία Τσεμπερού, Χαλκέων, Απειρθίτισσα, Χοζοβιώτισσα, Αγρελοπούσαινα, Σπηλιανή,  Φιλότισσα, Ψιλή, Παναγία Τσιπιανών - Νεστάνης, Προυσιώτισσα, Tουρλιανή, Παμμακάριστο, Κερά, Μυροβλήτισσα, Παραπορτιανή, Μαλεβή, Παναγία η Αρχοντοπαναγιά των πλουσίων, Μαυρομάτα, Παναγία η Λαοτσάνισσα, Παναγία η Ελεημονήτρια,  Ζωοδόχο Πηγή, Πλατυτέρα, Παντάνασσα, Περίβλεπτο, Κυρά των Αγγέλων, Ανθοφορούσα, Ελεούσα, Αμόλυντη και πολλά άλλα ονόματα προς τιμή της Μητέρας του Κόσμου.
Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας, όπως αναφέραμς ποιο πάνω  είναι και αυτό της       Γοργοϋπήκοου.

 
Η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους από το 1646. Σε αυτό το Μοναστήρι, όπως και σε όλα τα Μοναστήρια της Οικουμένης, η Ιερά Εικόνα της Παναγίας μας, "λάμπει ως πολύφωτος σελήνη, σαν άριστος κυβερνήτης και σοφός οικονόμος", φυλάσσοντας από κάθε προσβολή και επήρρεια τους ασκομένους σε αυτά οσίους Πατέρας και Μοναχούς, αλλά και σε όλους όσους προστρέχουν στην χάρη της, με πίστη, ζητώντας την βοήθεια της.

 
Πρωτίστως όμως η Παναγία η Γοργοϋπήκοος διαφυλάττει, γοργώς και προθύμως υπακούει και ελεεί όλους, όσοι την ευλαβούμαστε και την επικαλούμαστε με πίστη, βοηθάει και σώζει γρήγορα όσους με πίστη καταφεύγουν σε αυτή και την επικαλούνται και την τιμούν ως Γοργοϋπήκοο.
Έκτοτε πολλές Ενορίες, Λαοί, Εκκλησίες, αλλά και Ιερές Μονές τιμούν την Παναγία την Γοργοϋπήκοο, όπως άλλωστε κι εμείς στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, στο Ιστορικό Μοναστήρι, της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου της Νεστάνης Μαντινείας.Το εσπέρας της παραμονής, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Νεστάνης, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Αιδ. Ιερέως π. Δημητρίου Τσεκούρα, μέλους της Δ/ Επιτροπής   της   Ιεράς Μονής.
Ανήμερα της Εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος  του Προέδρου της Δ/Επιτροπής π. Ιωάννου Σουρλίγγα, με την παρουσία Κλήρου και Λαού της Περιφέρειας της Τριπόλεως και της Μαντινείας, καλλικέλαδων Ιεροψαλτών, αλλά και ευλογημένων προσκυνητών οι οποίοι ευλαβούνται την Παναγία  μας.
Στην Τρίπολη λαμπρά εόρτασε το παρεκκλήσιο της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στο κέντρο της πόλεως, όπου τόσον το εσπέρας, όσον και ανήμερα, πλήθος κόσμου συνέρευσε ίνα λάβη την ευλογία της Παναγίας μας.
Των  Ιερών Ακολουθιών στην εορτή του Παρεκκλησίου της Παναγίας μας, προεξήρχε  ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τριπόλεως και Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Βενέδικτος Καρύδης.


         Γνωρίζοντας λοιπόν καλά ότι η Μητέρα του Κυρίου μας, μεριμνά γοργά για τη σωτηρία όλων μας και αναδίδει χάρη σε όλους όσους την επικαλούνται, ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας και προσευχόμαστε να είναι η αιώνια προστασία μας και το καθημερινό στήριγμά μας, αυτή την δύσκολη εποχή που διάγει η Πατρίδα μας.

  +Ιερεύς  Ιωάννης Σουρλίγγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου