Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΤΙΝΙΟΥΣ Ιστιαία


web statistics



  
panagia ntinioys.jpg

Στην ευθεία του δρόμου Ιστιαίας - Αρτεμισίου, υπάρχει μια διασταύρωση που οδηγεί σε μία πανέμορφη περιοχή η οποία απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Ιστιαίας. Είναι η περιοχή της Παναγίας Ντινιούς. Μέχρι σήμερα ευτυχώς είναι αλώβητη από τις ανθρώπινες «βελτιωτικές» παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να διατηρείται απείραχτη η φυσική ομορφιά. Τελευταία δυστυχώς μια μεγάλη πυρκαγιά έπληξε το γύρω δάσος χωρίς όμως να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας. 

0 χώρος αυτός είναι μια ωραιότατη κοιλάδα, που πνίγεται στο πράσινο, καθώς περιβάλλεται από ψηλούς λόφους κατάφυτους από ελιές, πεύκα, σκίνα, πουρνάρια και άλλα θαμνώδη φυτά. Καλύπτεται από θεόρατα πλατάνια που υψώνονται και ανοίγουν τα κλαδιά τους στον ουρανό σα να υψώνουν τα χέρια τους για να προσευχηθούν και τα αηδόνια τραγουδούν. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, διάφορα αγριολούλουδα κάνουν την εμφάνιση τους στην κοιλάδα και την σκεπάζουν με ένα πολύχρωμο χαλί. Ένα ποταμάκι ήσυχο το «Δινιόρεμα» κυλά τα καθαρά νερά του μέσα στα πλατάνια, καλαμιές και σκίνα.
 

Στο μέσο αυτού του πάρκου, πάνω σε ένα φυσικό σκαλοπάτι, είναι χτισμένος ο μικρός ναός της Παγίας Ντινιούς. Ο αρχικός ναός ήταν πλινθόκτιστος με ξύλινη στέγη και υπόστεγο. Στα δυτικά του υπάρχει ένα κελί. Είναι άγνωστο πότε ακριβώς χτίστηκε, είναι βέβαιο όμως ότι υπήρχε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Το 1951 ο παλιός ναό γκρεμίστηκε και θέση του χτίστηκε ο σημερινός. Η λέξη «ντινιούς» είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει «επιστροφή». Η εικόνα της Παναγίας και η περιοχή πήραν αυτό το όνομα, εξαιτίας κάποιου θρύλου που αναφέρεται σε ένα θαύμα : Κάποτε, λέει μία από τις εκδοχές του θρύλου, ένας κυνηγημένος από Τούρκους Έλληνας βρήκε σαν τελευταίο καταφύγιο το ναό και το εικόνισμα της Παναγίας. Ο διώκτης του κάποια στιγμή τον ανακάλυψε και τον πυροβόλησε. Η σφαίρα βρήκε την εικόνα αλλά από θαύμα εξοστρακίσθηκε και επιστρέφοντας στον αποστολέα της, τον σκότωσε. To θαύμα αυτής της επιστροφής (ντινιούς) έδωσε το όνομα στην Παναγία και το ναό της. Υπάρχουν και άλλες εκδοχές του θρύλου αυτού που καταλήγουν όμως σε γενικές γραμμές στο ίδιο αποτέλεσμα. Το γεγονός είναι πως η εικόνα της Παναγίας, έχει στο πάνω μέρος εμφανές σημάδι που προκλήθηκε από πυροβολισμό.

Το πρόσωπο της εικόνας που βλέπουμε σήμερα δεν είναι το αρχικό. Αυτό έχει καταστραφεί από τους πιστούς που νόμιζαν ότι αποσπώντας μικρά τεμάχια ή ξύσματα της θαυματουργού εικόνας θα μονοπωλούσαν το Θείο ενδιαφέρον.
 

Στο ναό της Παναγίας Ντινιούς πολύ συχνά τελούνται πολλές χαρμόσυνες θρησκευτικές τελετές προκειμένου να επακολουθήσει υπαίθριο γλέντι στον κατάλληλο περιβάλλοντα χώρο του ναού. Στις 23 Αυγούστου επίσης, ημέρα εορτασμού της Παναγίας, εκατοντάδες πιστοί έρχονται για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα και να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία

ΠΗΓΗ.ΨΗΓΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου