Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


web statistics



Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η επομένη των Χριστουγέννων, η 26η Δεκεμβρίου, είναι αφιερώμενη στην“Θεοτόκον και μητέρα του φωτός”.

Αυτή η πρακτική είναι σύνηθης στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Αυτό βλέπουμε και στις 7 Ιανουαρίου, που γιορτάζουμε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που βάπτισε το Χριστό, στις 3 Φεβρουαρίου, που γιοτάζουμε τον Συμεών το Θεοδόχο, αλλά και στις 9 Σεπτεμβρίου που γιορτάζουμε τους Αγίους Ιωακείμ και Αννα, που έφεραν στον κόσμο την Θεοτόκο. 

Η Θεοτόκος όμως είναι πρόσωπο έκτακτο και μοναδικό στην ιστορία της σωτηρίας. Ολοι οι Αγιοι αποδείχθηκαν φίλοι του Νυμφίου Χριστού. Ομως η Θεοτόκος είναι αυτή που γέννησε ανερμηνεύτως τον ίδιο το Χριστό. Οσον αφορά τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Γεννήσεως του Θεανθρώπου το πρώτο θαυμαστό γεγονός στο οποίο η Παναγία υπήρξε μάρτυρας ήταν η αγγελοφάνεια κατά τον Ευαγγελισμό, γεγονός μοναδικό και συγκλονιστικό. Επειτα, κατά τη συνάντησή της με την Ελισάβετ, η τελευταία, με φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την αποκαλεί μητέρα του Κυρίου της. Κι αυτό το γεγονός δεν έχει όμοιο του. 

Τι να πούμε για την Γέννηση του Θεανθρώπου “ένδον εν τω σπηλαίω”; Οι συγκλονιστικές ειδήσεις που έφεραν οι ταπεινοί ποιμένες για την αγγελική δοξολογία είχαν άμεσο αποδέκτη τη Θεοτόκο που ζει από κοντά τα ανεπανάληπτα αυτά γεγονότα. 

Τι να πούμε για την προφητεία του Συμεών του Θεοδόχου στην Ιερουσαλήμ για τη ρομφαία που θα διαπεράσει μελλοντικά την καρδία της Θεοτόκου; Οταν καταφθάνουν στο σπίτι της στη Βηθλεέμ οι παράξενοι επισκέπτες από την ανατολή, οι Μάγοι, σίγουρα παραξενεύεται από τα δώρα τους αλλά πρίν αρχίσει να συνέρχεται από την εκπλήξή της, η αγγελική πληροφορία για τον κίνδυνο που διατρέχει το Θείο Βρέφος και η επακολουθήσασα φυγή στη ξένη γη, την Αίγυπτο, την κάνουν να εννοήσει πόσο επίκαιρη είναι η προφητεία του γέρο Συμεών. Αυτή την γεμάτη πίκρα και έγνοιες για την τύχη του Μονογενούς Μητέρα θυμόμαστε την επομένη των Χριστουγέννων κι από την άλλη η ζωή της μας διαβεβαιωνει πως καταλαβαίνει απόλυτα όλους τους πονεμένους που σε καθε τους δυσκολία: -Παναγία μου, φωνάζουν. Η Θεομήτωρ δεν είναι απλώς το μεγάλο μας μέσο, είναι ταυτόχρονα κι αυτή που μας καταλαβαίνει γιατί και στη δικιά της καρδία διήλθε ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου