Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η εικόνα της Παναγίας«Η των απολωλότων αναζήτησις»


web statistics


  Η θαυματουργός και ιερά εικόνα της Παναγίας, που ονομάζεται «Ἡ τῶν ἀπολωλότων ἀναζήτησις», τιμάται ήδη από τον 6ο αιώνα μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη. Η Παναγία, κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, έσωσε από την κόλαση τον μοναχό Θεόφιλο από την Εκκλησία των Αδάνων της Μικράς Ασίας, ο οποίος μετανόησε. 
Οι Ρώσοι τιμούν την εικόνα αυτή της Παναγίας από τα παλιά χρόνια λόγω του ότι θαυματουργεί όχι μόνο σε συτούς που κινδυνεύουν με σωματικό θάνατο αλλά και με πνευματικό θάνατο.
 Κατά τα μέσα του 18ου αιώνα,στο χωριό Μπορ στην Καλούγκα,ένας ευλαβής χριστιανός ο Θεόδοτος Ομπούκωβ ενώ ταξίδευε κατά την ημέρα των Θεοφανείων έχασε τον δρόμο μέσα στην χιονοθύελλα.Μη έχοντας τι να κάνει,κάθισε πάνω στο έλκηθρο του,ενώ είχε αρχίσει να παγώνει.
 Τότε προσευχήθηκε στην Παναγία και υποσχέθηκε πως εαν σωθεί θα χαρίσει στην εκκλησία του χωριού του ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας«Η των απολωλόντων αναζήτησις»Η Παναγία άκουσε την προσευχή του.Έτσι ένας χωρικός άκουσε μία φωνή που του έλεγε:«Πάρε τον»
 Εκείνος βγήκε έξω και έτσι έσωσε τον Ομπούκωβ που είχε σχεδόν παγώσει.Μόλις συνήλθε και επανέκτησε τις δυνάμεις του ο Ομπούκωβ χάρισε ένα αντίγραφο της εικόνας στον ναό του Αγίου Γεωργίου της πόλης Μπολκοβ του κυβερνείου Ορλώβ.
Πολλά αντίγραφα της εικόνας της Παναγίας«Η των απολωλότων αναζήτησις»,στο πέρασμα των χρόνων,τέλεσαν πάμπολλα θαύματα σώζοντας ολόκληρες πόλεις από επιδημίες και θεραπεύοντας σωματικές και ψυχικές ασθένειες.Τιμάται στις 5 Φεβρουαρίου.

proskynitis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου