Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η Βασίλισσα των Ουρανών είναι ιδιαίτερα κοντά στα παιδιά που την καλούν. Τα αγαπά και τα βοηθά.


web statistics


O  Άγιος Ιωάσαφ του Μπέλγκοροντ γεννήθηκε στην Proluka, στην επαρχία Πόλτοβα στις 8 Σεπτεμβρίου 1705, στην εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Ήταν απόγονος της αριστοκρατικής οικογένειας της Ουκρανίας Gorlenkovi. Το όνομά του όταν βαπτίστηκε ήταν Ιωακείμ.

Ο πατέρας του Joachim τον έγραψε στο Κίεβο στην θεολογική ακαδημία στην ηλικία των επτά ετών. Εκεί το αγόρι αγάπησε τη μοναστική ζωή. Αν και οι γονείς του ήταν εναντίον του μοναχισμού ο πατέρας του, Joachim πραγματοποίησε την πρόθεσή του παιδιού του και το 1727 εκάρη μοναχός στη μονή Κίεβο-Μπρατσκ.
Οι αρετές του έγιναν αντιληπτές από την ιεραρχία. Αποδείχτηκε ικανός διαχειριστής στις υποθέσεις της εκκλησίας αλλά και πολύ ασκητικός και άνθρωπος της προσευχής. Υπηρέτησε ως ηγούμενος στη μονή Μονή Μεταμορφώσεως, στο Mgarsk και αργότερα ως εφημέριος της Λαύρας Αγίας Τριάδας- Αγίου Σεργίου. Τελικά το 1748 μπήκε στην τάξη των επισκόπων , και διορίστηκε επίσκοπος του Μπέλγκοροντ.
Ο Αγίου Ιωασάφ δούλευε συνεχώς και ακούραστα στην υπηρεσία της Εκκλησίας, και δεν μεριμνούσε για την υγεία του. Πέθανε σε ηλικία 49, στις 10 Δεκεμβρίου 1754. Ο Άγιος Ιωασάφ αγιοποιήθηκε από την Εκκλησία στις 4 Σεπτεμβρίου 1911.
Οι ακόλουθες μαρτυρίες σχετικά με τον άγιο είναι από το βιβλίο Πατερική Συνομιλίες με Παιδιά (Μόσχα, 1997, ανατύπωση από την έκδοση 1901), μετάφραση από τη Μαρία Naumenko.

Η Βασίλισσα των Ουρανών είναι ιδιαίτερα κοντά στα παιδιά που την καλούν
Τους αγαπά και τους βοηθά.
Μόλις ο πατέρας του αγίου Ρώσου Ιεράρχη Ιωασάφ του Μπέλγκοροντ καθόταν στη βεράντα του το ηλιοβασίλεμα σκεφτόταν τι περίμενε το γιο του, όταν μεγαλώσει και τελειώσει τις σπουδές του. Ξαφνικά είδε τη Μητέρα του Θεού στον αέρα και το γιο του στα γόνατά να, προσεύχεται στα πόδια της. Τότε άκουσε να λέει στον Ιωασάφ, "Η προσευχή σου είναι αρκετό για μένα", καθώς και ένας άγγελος τον σκέπασε με τον επισκοπικό μανδύα. Έτσι ο Αγίους Ιωασάφ, ενώ ακόμα ήταν παιδί, προσευχόταν στη Βασίλισσα των Ουρανών, και την εκλιπαρούσε να μην τον αφήσει, και ποτέ δεν το έκανε!
Πρέπει επίσης να προσευχόμαστε στους αγίους του Θεού . Ευχαριστιούνται οι άγιοι οι ένθερμοι μεσολαβητές ενώπιον του Θεού για μας. Υπάρχουν ολόκληρα βιβλία που γράφτηκαν για τα θαύματα που ενδυνάμωναν τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Σέργιο του Radonezh, τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, και άλλους. Οι άγιοι αυτοί είναι πολύ κοντά στα παιδιά που τους καλούν . Ακούστε τι συνέβη σε ένα μικρό αγόρι. Από την ηλικία των τεσσάρων, τα πόδια και τα χέρια του ήταν λυγισμένα και ήταν ανίκανος να περπατήσει. Κάποτε, όταν όλοι στο σπίτι κοιμόντουσαν, η μητέρα άκουσε τη φωνή του γιου της: «Μαμά, μαμά!" Ρώτησε τι ήθελε. Το αγόρι απάντησε: Είδα ένα όνειρο. Ένας γέρος μου εμφανίστηκε και είπε, "Γιατί κλαις;" Μου απάντησε: "Είμαι σακάτης και δεν μπορεί να περπατήσω, ο πατέρας μου είναι φτωχός, είμαι βάρος σε αυτόν και αυτός γκρινιάζει». "Είναι καλό που προσεύχεσαι στον Θεό," συνέχισε ο γέρος, "αλλά μην κλαίς. Πηγαίνετε στο Μπέλγκοροντ, προσευχήσου στον τάφο του Αγίου Ιωάσαφ, και θα περπατήσεις." Τα λόγια του ιεράρχη έγιναν πραγματικότητα. Όταν το αγόρι μεταφέρθηκε στο λείψανο του Αγίου, άρχισε να σταυρώνει τον εαυτό και στη συνέχεια ήταν σε θέση να περπατήσει. Συνεπώς, σας ικετεύω, τα παιδιά, να έχουν μια συνήθεια - και ποτέ να μην αφήνουν - της προσευχής πρωί και βράδυ και πριν από την έναρξη και λήξη κάθε εργασία. Τα παιδιά που προσεύχονται στη Βασίλισσα του Ουρανού και στους αγίους του Θεού-παρακαλώντας στις ανάγκες και τις λύπες, θα προστατεύονται από πολλές καταστροφές. Προσευχήσου στη Μητέρα του Θεού και στους αγίους. Η Μητέρα του Θεού και η άγιοι ζούσαν κάποτε στη γη και ήταν και οι ίδιοι που είχαν ανάγκη και βοήθεια από τους ανθρώπους, ζητώντας την προστασία και την μεσολάβηση τους.
http://www.pravoslavie.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου